THALES KİMDİR? – Felsefesi ve Yaşamı

by Hasan Furkan Efeoğlu

İlk doğa filozofu kabul edilen Thales’in 39. Olimpiyat yılı ile 58. Olimpiyat yılı arasında yaşadığı kayıtlara geçmiştir. Bu da onu M.Ö. 624 ile M.Ö. 546 arasında bir tarihe yerleştirir.

Thales’in babasının Finikia’lı olduğuna dair rivayetler vardır. Kendisi sonradan Milet’e gelmiş ve yerleşmiştir. Thales de burada doğmuştur. Söylenene göre Thales ardında hiçbir yazı bırakmamıştır. Ona mal edilen Gemici Astronomisi’nin bile aslında Samos’lu Phokos’a ait olduğu söylenir. Ona dair bildiklerimiz Platon ve Aristoteles’in aktarımlarıyla başlar bu da yaklaşık üç yüz yıl geç ulaşılan bilgilere sahip olduğumuz için bilgilerimizin net olmadığını gösterir.

Başını Thales’in çektiği doğa filozoflarına göre evren hiçten var olamaz ve hiçe karışarak yok olamaz. Çünkü hep bir şey var olmuş ve diğerini var etmiştir. Bu da töz diye açıklanan, kendisi hep var olurken diğerlerini de var eden madde ya da şeydir. Thales’in evrenin temel maddesi olarak suyu ele aldığını söyleyelim. Thales’e göre su kendi içinde sonsuz bir devinim ve değişim ilkesi taşıyordu. Filozof, suyun içinde tanrısal bir güç ve hayat damarı olduğunu düşünmüştür. Hatta Thales evrende her şeyin içinde tanrısallık olduğunu da söylemiştir. Çünkü her şeyin içinde ana madde -su- etkindir ve her şey içinde değişim ilkesini içerir.

Filozof astronomi, matematik ve geometri gibi alanlarda da tarihe adını yazan isimler arasındaydı. Mısırların pratik alanda iş görmek için keşfediverdiği geometrik hesaplamalara tanıklık eden Thales, geometrinin kimi teorilerini oturtmaya da zaman harcamıştır. Örneğin bir dairenin çapla iki eşit parçaya ayrıldığını ilk gösteren kişi kendisi oluyor. Her ikizkenar üçgenin taban açılarının eşitliğini ortaya koymuş. Birbirini kesen iki doğruda ters açıların eşit olduğunu göstermiş. Piramitlerin boyunu insan gölgesinin boyunun kendisinin boyunu yakaladığı zamanı ölçü alarak bulmuş. Söylenenlere göre gemilerin aralarında bırakacakları mesafenin açısını da Thales hesaplarmış.

Filozof Konusunda Daha Ayrıntılı Bilgi İçin Youtube Kanalımızı Ziyaret Ediniz:

You may also like

Leave a Comment