CAST AWAY (2000) – Umut Dersleri Alacağımız Bir Yapım

by Hasan Furkan Efeoğlu

Cast Away ilham dolu bir film oluşuyla her kişiyi etkileyebilecek bir film ancak ben burada ‘ilham dolu’ sözünün içini açmak istiyorum. Bir canlının ve tabii insanın en temel dürtüsü olan hayatta kalmaya ilişkin bir uyanışa ihtiyacımız olan şu günlerde – en azından ben öyle inanıyorum- izlenilmesi gereken bir filmle karşı karşıyayız. Çağımızın yaşamda anlam bulmak konusunda beceriksiz ve depresif insanı belki de Tom Hanks’in başkarakter olarak oynadığı bu yapımı kendisine bir iğne bilip batırabilir.

Bir kargo uçağının okyanusa düşüşü ile pilotlar ve görevli olan karakterimiz ölürler. Ölürler ya, ne de olsa onca aramaya karşın bedenlerine ulaşılamaz. Ancak Chunk (Tom Hanks) ölmemiştir. Bir adanın kıyısında sızmış bedeni kendisine gelir ve yaşam mücadelesi başlar.

Yaşam mücadelesi ne kadar da önemlidir. Çağımızı ve tüm varlığımızı bu mücadeleye borçluyuz. Atalarımız modern dünyanın on binler yıl öncesinde Chunk’un düştüğü adayı çok konforlu bulabilirdi ancak modern dünyanın bir parçası olarak yetişmiş olan bu adam için şimdi her şey çok zor. Ne ki o da bir insan ve kalıtsal olarak taşıdığı bir bilinç var. Üstelik modern dünya ona bir sürü bilgi verdi. Şimdi tecrübesiz olsa da hayatta kalma güdüsü ile öğrendiklerini ve daha da önemlisi geri dönme motivasyonlarını düşünerek adadan canlı kurtulmanın bir yolunu bulabilir.

Filmi izlerken atalarımız için sıradan olan birçok şeyin bize zor gelişini sorguladım. Kimin başına ne geleceği belli olmaz, bir adada kalanın ne yiyip içeceğine, nasıl daha uzun yaşayacağına, ateşi nasıl yakacağına vs. biraz baktım. Bunu yaparken utandım çünkü atalarım ben onlardan güçlü olayım diye hayatta kaldılar. Onlardan eksik olamazdım. Şimdi bir eksiği tamamladım.

Filmin konusunu uzun uzun sonuna kadar işlemek adetim değildir. Hem buraya gelenlerin filmi izlememiş olma ihtimalini de her zaman hesaba katarım. Bu nedenle duygusal, trajik ve çarpıcı olan ayrıntıları burada aktarmıyorum. Ancak izleyenin atalarındaki egoist duygulara ne kadar sahip olduğunu ona sorgulatmak isterim. Siz ne olursa olsun pes etmeyecek motivasyona sahip misiniz?

IMDB: 7.8

Sağlam Film Puanı: 8.0

You may also like

Leave a Comment